ביטול פסק דין שניתן בהעדר, ביום בהיר אחד אתם מקבלים הודעה על כל שבית המשפט לתעבורה פסל את רישיון הנהיגה שלכם בגלל שלא הגעתם למשפט.
איזה משפט? מה משפט? מה רוצים ממכם?
מותר לנהוג? אסור לנהוג? ומה עושים עכשיו? על כך המאמר הבא.
פסק דין בהעדר:
בית המשפט לתעבורה אכן מוסמך לתת החלטה בתיק בהעדר הנאשם וזאת בתנאים מסוימים, שכן ברור שאם לא היה ניתן לעשות זאת, מי בכלל היה מגיע לדיון… .
התנאי המוקדם בכלל ליתן פסק דין בהעדר הוא שהנאשם יזומן לדיון כדין, שהוא בכלל יודע על הדיון או אמור לדעת עליו.
יש הבדל בין המונחים, אם הוא קיבל לידו הזמנה לדין במועד ובה כתוב תאריך הדיון והצורך להתייצבות אז הוא יודע על כך.
אבל גם אם נשלחה לנאשם הזמנה בדואר והוא החליט שלא לקבל את הדואר הרשום, כי ביננו, מה טוב כבר יוצא מדואר רשום ישראלי…, הרי לא ניתן לטעון שהנאשם לא ידע על הדיון, אם הנאשם החליט מראש שלא לדעת על הדיון.
בתיקים חמורים יש שופטים שמעדיפים לנסות לזמן את הנאשם באמצעים חמורים יותר מאשר הזמנה לדין, נניח צו הבאה, או אפילו ענישה מחמירה קיצונית שתגרום לנאשם לרוץ מיוזמתו לבית המשפט ולבקש רחמים, במקום שבית המשפט יצרך לרדוף אחריו.
אגב, לרוץ, ברגל, לא לנהוג כי אם נגזרת פסילה, הנאשם פסול מרגע שיודע על כך או כאשר נשלחה לנאשם הודעה בדואר רשום על הפסילה, גם אם בפועל לא קיבלה, בית המשפט יוכל לקבל זאת כמודעות לפסילת רישיון הנהיגה, אם לא הוכח אחרת.
לאחרונה נתן בית המשפט לתעבורה באר שבע החלטה בנושא ובה פרט והסביר את העקרונות שבהם ידון בית המשפט בבואו לשקול בקשה לביטול פסק דין שניתן בהעדר.
ביטול פסק דין בהעדר – מפסק דין:
בהתאם לחוק – סעיף 130 (ח) בחוק סדר הדין הפלילי:
"נגזר דינו של הנאשם בחטא או בעוון שלא בפניו, רשאי בית המשפט, על פי בקשת הנידון, לבטל את הדיון לרבות את הכרעת הדין וגזר הדין אם ניתנו בהעדרו, אם נוכח שהייתה סיבה מוצדקת לאי התייצבותו או אם ראה שהדבר דרוש כדי למנוע עיוות דין; בקשה לפי סעיף קטן זה תוגש תוך שלושים ימים מהיום שהומצא לנאשם פסק הדין אולם רשאי בית המשפט לדון בבקשה שהוגשה לאחר מועד זה אם הבקשה הוגשה בהסכמת התובע".
בעבר כבר קבע בית המשפט העליון שני מבחנים ובהתקיים אחד מהם יהיה מקום לביטול פסק דין שניתן בהעדר הנאשם:
הראשון – קיום סיבה מוצדקת לאי התייצבותו של המבקש למשפטו.
השני – גרימת עיוות דין למבקש כתוצאה מאי ביטול פסק הדין.
בית המשפט העליון, ממש לאחרונה, בעניינו של אמנון סאלם נגד מדינת ישראל, חזר קבע וביסס את המבחנים לצורך הדיון בבקשה מסוג זה תוך שקבע כי רק בהתקיים אחד מהמבחנים לעיל יהיה מקום לביטול פסק דין שניתן בהעדר נאשם.
כך נקבע מפורשות בהחלטה זו:
"כאשר דו"ח העבירה, ההזמנה לדיון, או כתב האישום נשלחים בדואר רשום לכתובת של המבקש במשרד הפנים, לא תעמוד לו, ככלל, טענה לקיומה של סיבה מוצדקת לאי התייצבות, גם אם עבר למקום מגורים אחר מבלי ששינה את כתובתו במשרד הפנים;
מסירת הזימון לאדם בוגר בכתובת הרשומה של המבקש מהווה מסירה כדין;
טענות לשיבושים בהגעת דברי הדואר יש לתמוך בחומר ממשי ואין להעלותן בעלמא.
טענות בדבר בלבול או שכחה של מועד הדיון לא תתקבלנה כסיבה מוצדקת לאי התייצבות, הגם שבמקרים מסוימים ניתן לטעון לקיומו של חשש לעיוות דין;
טענות בדבר חוסר האפשרות לקבל את דבר הדואר, בשל שהייה בחו"ל, שהייה ממושכת במקום אחר בארץ, אשפוז בבית חולים וכיו"ב, יש לתמוך במסמכים;
אשר לעילת הביטול של פסק דין שניתן בהיעדר מחמת עיוות דין, יש להצביע על שיקולים שיש בהם פוטנציאל ממשי לשינוי התוצאה, על מנת שיבוטל פסק הדין בעילה זו ולתמוך אותם בראיות שיש בהם פוטנציאל של ממש לשינוי התוצאה.
כאשר הורם הנטל הראשוני לקיומו של חשש לעיוות דין שנגרם למבקש, ישקול בימ"ש אם לקיים דיון בנוכחות הצדדים כדי לבחון את תקפות הטענה או להחליט, גם מבלי לקיים דיון, על ביטול פסק הדין וניהול המשפט מראשיתו.
ביטול פסק דין בהעדר – סיכום:
לאור האמור ישנה חשיבות רבה להגשת בקשה בצורה נאותה, מלווה במסמכים מהותיים על מנת לשנות את רוע הגזרה.
חשוב ביותר להגיש את הבקשה באמצעות עורך דין תעבורה שמבין עניין, כעו"ד אלי אנושי, שופט תעבורה בדימוס, שיש לו הצלחות רבות בנושא.
דוגמה להצלחה של עו"ד אלי אנושי, שופט תעבורה בדימוס, אחת מיני רבות לביטול פסק דין בהעדר, התחיל משנה פסילה בהעדר והסתיים בביטול כתב אישום:
מאת: עו"ד אלי אנושי עו"ד תעבורה – שופט תעבורה בדימוס, מחבר הספר: גזר דין – מפתח ענישה בעבירות התעבורה.
להתייעצות בנושא ביטול פסק דין שניתן בהעדר, צלצלו מיד: 050-5738228.
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי;
כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.