הנושא של שימוש בטלפון נייד ברמזור אדום והאם מותר או לא זה שאלה שעולה לראש להרבה נהגים.
אחת מעבירות התעבורה הנאכפות ביותר, שעלולה להוביל לקנס של 1,000 ₪ ו-8 נקודות רישוי, היא שימוש בטלפון בזמן נהיגה.
המשטרה מגבירה את מאמציה לאתר נהגים המשתמשים בטלפונים שלהם במהלך הנהיגה, עם שימוש בשוטרים, רגלית, על אופנועים, רכבים סמויים, ומצלמות דרך ייעודיות.
עד כאן ברור וידוע: נהג המשתמש בטלפון במהלך הנהיגה, צפוי לקבל דו"ח, קנס וניקוד.
אבל מה שלא הרבה נהגים יודעים הוא מה אומרים החוק ופסיקה, בכל הנוגע למצבים שבהם נהגים מקבלים דוחות על שימוש בטלפון ברמזור אדום, כלומר, כשהרכב אינו בתנועה.
האם גם מצב זה מצדיק נתינת דו"ח? בואו נבחן את הסוגייה נכון לשנת 2024.
תחילה בואו נכיר את תקנה 28 לתקנות התעבורה
תקנה 28 לתקנות התעבורה מתייחסת לשימוש בטלפונים בזמן נהיגה.
- (א) נוהג רכב חייב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה; אולם רשאי הוא להסיר יד אחת מן ההגה או הכידון אם עליו לעשות בה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה.
(ב) (1) בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב –
(א) לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית;
(ב) לא ישלח או יקרא מסרון (s.m.s);
(2) בתקנת משנה זו –
"דיבורית" – התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו;
"טלפון" – מכשיר המיועד לתקשורת אשר קיימים בו לחצנים לחיוג.
סעיף ב' לתקנה מציין בבירור כי בזמן שהרכב בתנועה, השימוש בטלפון בכל אופן – בין אם הנהג אוחז בו, או שולח מסרונים – אסור.
אבל לכאורה ניתן לפרש זאת, שכאשר הרכב אינו בתנועה, כגון בזמן עצירה באור אדום, השימוש בטלפון מותר ואינו מהווה עבירה.
עם זאת, שימוש בטלפון נייד ברמזור אדום בעקיפין, עדיין יכול להיחשב כעבירה אם כתוצאה מהסחת הדעת של הנהג נוצר פקק תנועה, כשהנהג לא הבחין שהאור האדום הפך לירוק.
למרות שמצב זה פחות חמור בהשוואה לשימוש בטלפון בזמן נהיגה, לעשות שימוש בטלפון בזמן שהרכב אינו נמצא בתנועה ברמזור זה עדיין לא משהו מומלץ זאת מכיוון שזו עדיין עבירה שמצדיקה מתן דו"ח.
אבל האם התקנה חלה גם על שימוש בטלפון ברמזור אדום?
תקנה 28 מתייחסת באופן רחב לזרימת התנועה, ובאופן פרטני הכוונה היא לנהיגה בתרחישים הבאים:
- נהיגה בכביש
- כניסה ויציאה מחניונים
- ביצוע פניות
- ניווט לחנייה
- עצירה ברמזורים
- והתחלת או סיום נסיעה.
מטרת התקנה היא להגן על בטיחות הנהגים והציבור במהלך נהיגה שוטפת, ולכן הנהגים נדרשים לתת את מלוא תשומת ליבם לנעשה בכביש, והם רשאים להסיר את ידיהם מההגה רק במקרים בהם התנהלות זו הכרחית לשם ביצוע פעולה שמכוונת לבטיחות הרכב, או לשם הקפדה על חוקי התעבורה.
עצירה ברמזור אדום או בפקק תנועה מוגדרת כעצירה זמנית בזרימת התנועה, אבל:
רוב הנהגים לא יכולים לחזות במדויק מתי רמזור אדום יהפוך לירוק, ולכן גם אינם יכולים לתכנן את הפסקת שיחתם בדיוק ברגע בו זרימת התנועה תתחדש וברוח זאת נמסרו מספר פסיקות, האוסרות על שימוש בטלפון באור אדום.
וראה בנושא: תיק בית המשפט המחוזי מרכז, אליהו יוסף נגד מדינת ישראל.
יתרה מזו ישנם פסיקות שמבחינות בין עצירה בצד הדרך לבין עצירה בדרך, כגון פקק או רמזור אדום, באחרונים נאסר להשתמש בטלפון ללא דיבורית.
וראה בנושא תיק בית המשפט המחוזי מרכז אדר גד נ' מדינת ישראל, בדברי כבוד השופט סטולר:
"עניין זה לרבות פרשנות סעיף 28 הנ"ל, נדונו בהרחבה … נקבע בפסקי הדין הללו, שאיתם אני מסכים, כי פרשנות המונח "בתנועה" הוא במובן של TRAFFIC לא במובן של MOVEABLB דהיינו, מצב שבו נהג עומד בשולי הדרך גם אם המנוע עובד, זו איננה תנועה, אך לעומת זאת, נהג שעומד ברמזור, הרי שהוא במהלך תנועה שכן עמידה ברמזור היא חלק מהתנועה במובן של TRAFFIC."
מסיבה זו למרות האמור בניסוח החוק, קשה לראות לאור הפסיקה הרשאה לעסוק בפעילויות שאינן קשורות לנהיגה בצירי תנועה רגילים הכרוכים בעצירות פתאומיות, ומכאן שאין גם הרשאה לבצע שימוש בטלפון ברמזור אדום, במהלך ביצוע פניות או בתמרוני חניות.
אבל, בואו נבחן רגע את מדיניות המשטרה בנושא.
מה מדיניות המשטרה לגבי שימוש בטלפון נייד ברמזור אדום
באגף התנועה של ישראל, המדיניות היא שבפועל, לרוב אין לאכוף את החוק במצבים בהם מתבצע שימוש בטלפון נייד במהלך עצירת הרכב, כמו ברמזור אדום.
כלומר, השוטרים אינם מנפיקים דוחות תנועה במקרים כאלה מהטעם הפשוט שהסיכונים הבטיחותיים הקשורים לנושא שימוש בטלפון נייד בזמן שהרכב בנהיגה, אינם חלים כאשר הרכב אינו בתנועה.
ביננו יתכן כי קשה יהיה להוכיח את דבר ביצוע העבירה.
סך הכל, יש מספיק נהגים שניתן לתפוס אותם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה, מאשר להתווכח אם אלו שעומדים !
אבל רגע לפני שנסכם את המאמר, בואו נראה מה בכל זאת תוכלו לעשות, היה וקיבלתם דו"ח משוטר בגין שימוש בטלפון במהלך עצירת הרכב – וזה קורה.
שוטר נתן לי דו"ח בזמן עצירה ברמזור – מה עלי לעשות עכשיו?
אם קיבלתם דו"ח על שימוש בטלפון הנייד במהלך עצירה באור אדום, חשוב שתבינו שיתכן שאתם מואשמים בעבירה שעלולה להוביל לקנס כספי גבוה ולנקודות רבות ברישיון הנהיגה, והדוח הזה עשוי לקבוע אם תהיו רשאים להמשיך לנהוג או שאתם ניצבים בפני השעית רישיון.
בהתחשב בהשלכות חמורות אלו, חשוב שתבצעו באופן מידי את הצעד הבא:
עם הנפקת הדוח בגין שימוש בטלפון ברמזור אדום, הקפידו לבקש מהשוטר לציין שהשימוש בטלפון התרחש בזמן שהרכב היה בעצירה מוחלטת ברמזור אדום.
פרט זה יכול להיות חיוני אם תחליטו לערער על הדוח ולבקש דיון בבית המשפט.
בינתיים, כדאי מאוד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני תעבורה
יש לאסוף כל תמונה או ראיה הקשורה לאירוע כדי לתמוך במקרה שלכם, ולפנות לעורך דין תעבורה מומחה בתחום שיזהה פגמים אפשריים שבוצעו בהליך המשטרתי ויציג טיעונים חזקים כדי לערער על האישום, שאולי לא עולה בקנה אחד עם כוונת החוק.
עורך דין מומלץ לתעבורה הוא עו"ד אלי אנושי, שופט בדימוס, שיבחן בפגישת ייעוץ את נסיבות המקרה שלכם, ייעץ לכם לגבי סבירות קבלת הערעור שלכם על הדוח בפני בית המשפט, וילווה אתכם עם ייצוג משפטי הולם, לאורך כל ההליך המשפטי לשם שמירה על רישיון נהיגתכם.
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או מספק תחליף לייעוץ משפטי פרטני.