התנגשתם בכלי רכב מסוים; איבדתם שליטה ופגעתם בנהג, רוכב או נוסע; ביצעתם עבירת תנועה שגרמה לתאונה.
כל אלו ועוד מגוון אירועים על הכביש מהווים מעורבות בתאונת דרכים שעשויה להוביל להגשת כתב אישום נגדכם ופסילת רישיון הנהיגה.
כיצד מומלץ לפעול ברגע האמת ומה באמת צפוי בסיום ההליך הפלילי?
המידע החשוב לפניכם:
כתבי האישום שניתנים לנהג פוגע לפי דרגות חומרה
חלק מהתאונות בכבישי ישראל מסתיימות במכות פח קלות שמובילות להחלפת פרטים ופנייה לביטוח בלבד.
אולם חלק אחר מהתאונות, מסתיימות למרבה הצער בפגיעות גופניות בכל דרגות החומרה, דבר שמביא לנקיטה בסנקציות והליכים כנגד הנהג האחראי להן.
מעורבות בתאונת דרכים מהסוג האחרון, תוביל להגשת כתב אישום שתואם את חומרת הפגיעות שנגרמו באותה התאונה.
מטבע הדברים, ככל שהפגיעה יותר קשה ומיוחסת לנהג הנושא ברמת אשמה גבוהה ורקע תעבורתי נרחב, כך תחתור התביעה המשטרתית לענישה יותר כבדה ומחמירה.
להלן "מדרג" כתבי האישום שמוגשים בגין מעורבות בתאונת דרכים:
חומרת הפגיעה מהתאונה | מה צפוי לנאשם? |
פגיעה קלה | פגיעה שלא הסבה נזק ממשי אך נגרמה מעבירת תעבורה כמו נהיגה בקלות ראש או אי ציות לרמזור. העמדה לדין בתאונות אלה צפויה להסתיים בפסילת רישיון למשך 3 חודשים לפחות, פסילה מותנית וקנס כספי. |
חבלה של ממש | תאונה שהסבה נזק גופני משמעותי ואף ממושך. עונשו של הנהג עשוי לכלול פסילת רישיון למשך 3 חודשים ומעלה, בתוספת פסילה מצטברת בגין עבירת התעבורה לצד פסילה מותנית וקנס כספי. במקרים מסוימים גזר הדין יכלול גם מאסר בפועל ומאסר מותנה. |
גרם מוות ברשלנות (עבירת המתה) | תאונה קטלנית שגרמה למותו של אדם. כתב האישום יכלול סעיפים שמכוחם חלים עונשי מאסר בפועל ופסילת רישיון ממושכת למשך מספר שנים, קנס כספי, מאסר מותנה והתניות אפשריות בנוגע להשבת הרישיון בעתיד. |
מעורבות בתאונת דרכים עשויה להוביל גם לפסילה מנהלית
עוד לפני הגשת כתב אישום כנגד הנהג הפוגע, רשאי קצין משטרה לפסול את רישיון הנהיגה למשך 60 ימים בתאונה עם נפגעים או למשך 90 ימים בתאונה קטלנית.
פסילה זו תיקבע בהליך שימוע, בו יוכל הנהג לנמק את נסיבותיו האישיות לעניין ובכך לנסות להימנע מפסילה זו.
מאחר וישנן השלכות משפטיות לעניין ריצוי הפסילה המנהלית, מומלץ לגשת לשימוע לאחר התייעצות והכנה מקצועית עם עורך דין תאונות דרכים.
תאונת דרכים עם נפגעים: הליך פלילי המלווה בעונשים חמורים
שנת 2023 מתוארת בפי רבים כשנת כישלון במאבק בתאונות הדרכים:
על פי נתוני הלמ"ס, הרלב"ד ועמותת אור ירוק, 2,649 בני אדם נפצעו בשנה זו באורח בינוני עד קשה (ובכך מהווים 7 נפגעים בממוצע מידי יום), בעוד ש-333 תאונות דרכים קטלניות גבו את חייהם של 358 בני אדם.
כתוצאה מעלייה מדאיגה בהיקף תאונות הדרכים ואופי התאונות, בתי המשפט נוקטים כעת ביד קשה וחמורה כלפי נאשמים בעלי מעורבות בתאונת דרכים שנמצאו אחראיים.
ויחד עם זאת, חשוב לדעת כי בית המשפט שומר על שיקול דעת נרחב בקביעת העונש, כך שישנו מקום לנסיבות מקלות, יצירת עסקת טיעון במשפט תעבורה ולחלופות אפשריות כמו ריצוי בעבודות שירות או פסילת רישיון מותנית ובמטרה להפחית מהענישה הצפויה בסופו של דבר.
מעורבים בתאונת דרכים? כך עליכם לפעול:
רצף הפעולות שתבצעו מיד לאחר התאונה ולאחריה, ישפיע רבות על האופן שבו ינוהל ההליך הפלילי נגדכם לרבות ריצוי הפסילה המנהלית, העבירות המנויות בכתב האישום והשיקולים המשפטיים בקביעת העונש.
אם חוויתם תאונה וישנו חשש לפגיעה במעורבים, מומלץ לפעול בהתאם להנחיות הבאות:
עצרו את כלי הרכב במקום התאונה
עצרו את רכבכם, דוממו את המנוע וצאו מהרכב על מנת לסייע לנפגעים, הן במתן עזרה ראשונה אם יש לכם ידע והסמכה מתאימים והן בהזמנת אמבולנס ודיווח למשטרה.
חשוב להימנע מלהזיז את הרכב מהמקום שבו אירעה ההתנגשות עד שתקבלו לכך הוראה מפורשת.
תעדו את הזירה
מעורבות בתאונת דרכים בה אתם אשמים לכאורה, איננה שוללת מכם את הזכות למסור לגביה את גרסתכם וכמובן איננה שוללת את קבלת זכויותיכם על פי חוק כנפגעים בעצמכם.
צלמו והסריטו את זירת התאונה ממספר זוויות, גבו פרטים מעדי ראייה ולאחר מכן כתבו לעצמכם את כל הפרטים מהתרחשות התאונה.
פרטים אלו יסייעו לכם להתמודד משפטית עם ההליכים בהמשך, אם ייפתחו נגדכם.
פנו לקבלת טיפול רפואי
בהמשך לסעיף הקודם, ייתכן ומעורבותכם בתאונה נסתיימה גם בנזקי גוף מהם אתם סובלים.
יש לגשת בהקדם האפשרי לטיפול רפואי ולקבל תמונת מצב ברורה ומדויקת של מצבכם.
קבלו אישור משטרה
אם משטרת ישראל לא נכחה בזירת התאונה, עליכם לדווח עליה בתחנה הקרובה אליכם.
לצורך הוצאת אישור משטרה, הביאו איתכם את פרטי המעורבים בתאונה, מספרי הרישוי של הרכבים המעורבים ואת מספר פוליסת ביטוח החובה לרכב.
חשיבות הייצוג לאחר מעורבות בתאונת דרכים על ידי עורך דין
מעורבות בתאונת דרכים עשויה להוביל להליכים פליליים כנגד הנהג שנמצא אשם בתאונה.
זהו רגע מטלטל, מאיים ואף גורלי מבחינתם של נהגים רבים, שמבינים כי זוהי השעה להתייצב מול מערכות החוק והמשפט ולהתמודד במקביל עם רגשות האשם והצער העמוק על מי שנפגעו ממעשיהם.
לשם כך חשוב לקבל כבר מראשית הדרך ייצוג מאת עורך דין תעבורה מוביל, שמכיר היטב את האופן שבו מתגבשים כתבי אישום כנגד נהגים החשודים בגרימת תאונות דרכים ומתקבלות לגביהם החלטות שיפוטיות.
אם זומנתם לחקירה בגין מעורבותכם בתאונה, לשימוע לפני פסילה מנהלית בגין תאונה או שהוגש נגדכם כתב אישום בעקבות גרימת תאונת דרכים, עורך הדין ושופט התעבורה בדימוס אלי אנושי מזמין אתכם לקבל ייצוג הולם, מסור ואחראי לכל אורך הדרך.
לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות חייגו כעת למשרדנו.
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי;
השמעת המאמר לכבדי ראייה: