אדם שהוגש נגדו כתב אישום בגרימת תאונת דרכים, ימצא עצמו בהליך פלילי שסופו בענישה מכבידה ומשמעותית. אם עברתם תאונה בגינה מופנית אליכם אצבע מאשימה – מאמר זה יסייע להבין את שצפוי לכם, כיצד ינוהל ההליך המשפטי נגדכם ומהן אפשרויות ההגנה החוקיות שמתאימות לסיטואציה.
תוך שבריר שניה, התרחשה תאונה, לאחר ההתאוששות, החקירה, העדות ואפילו אם הספקת לשכוח את המקרה.
כפי שנאמר, באמצע החיים, קיבלת כתב אישום בגרימת תאונת דרכים.
מה המספרים הללו אומרים? מה פרוש הסעיפים המוזרים הללו שנלקחו מפקודת ותקנות התעבורה?
כתב אישום בגרימת תאונת דרכים – מה צפוי למי שגרם לתאונה?
מתוך מאות אלפי תאונות שמתרחשות מידי שנה בישראל, כ-330 תאונות מוגדרות כקטלניות בהן נגדעו חיי אדם ואילו אלפי תאונות נוספות כוללות פגיעות גוף קשות ואף צמיתות.
נתונים אלה מדרבנים את מערכות החוק והמשפט לפעול ביד קשה מול מי שנאשמים בגרימת תאונת דרכים וזאת באמצעות ניהול הליך פלילי נוקשה ועתיר סנקציות, חלקן מופעלות כלפי הנהג/ת למן הרגע הראשון.
ויחד עם זאת, תאונת דרכים, ככל סוג אחר של תאונה, מהווה מצב שבו הנסיבות משתנות ומשנות.
במקרה של עינת (שם בדוי) למשל, רכב ש"חתך" אותה במהירות מבהילה גרם לה "לשבור הגה" אינסטינקטיבית, לפגוע ברכב שנסע לצידה ולהביא בכך למותו הטראגי של הנהג. האם גם במקרה כזה, שבו עינת גרמה לתאונת דרכים קטלנית יש להטיל עליה סנקציות אוטומטיות וקשות?
התשובה, בגדול, היא לא. ולכן בכל מקרה שבו נהג/ת הואשמו בתאונת דרכים, ישנה חשיבות עליונה לנימוקי ההגנה, שבכוחם לצמצם השלכות מורכבות וארוכות טווח ואף למנוע מהן לבוא לידי ביטוי בישורת הראשונית בחיי התיק.
ובכן הסעיפים העיקריים שמשמשים את תובעי התעבורה של משטרת ישראל הם:
תקנה 21 (ג) לתקנות התעבורה, לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך.
סעיף חלופי הינו:
סעיף 62 (2) לפקודת התעבורה, נוהג רכב בדרך בקלות ראש, או ברשלנות, או במהירות שיש בה בנסיבות המקרה סכנה לציבור, אף אם היא פחותה מן המהירות המקסימלית שנקבעה;
ואם ישנם פצועים, וסביר להניח שישנם, שהרי לרוב כתב אישום בגרימת תאונת דרכים לא היה מוגש, ניתן לגלות גם את הסעיף:
תקנה 21 ב לתקנות התעבורה, כל עובר דרך חייב להתנהג באופן שלא –
(2) יגרום נזק לאדם או לרכוש ולא ייתן מקום לגרום נזק כאמור; (סעיף המכונה "התנהגות גורמת נזק).
אם מעורבים הולכי רגל באירוע הרי שכתב אישום בגרימת תאונת דרכים יכלול גם את:
- (א) נוהג רכב המתקרב למעבר חציה, והולכי רגל חוצים במעבר, יאפשר להם להשלים את החציה בבטחה ואם יש צורך בכך יעצור את רכבו לשם כך. או במילים אחרות אי מתן זכות קדימה להולכי רגל חוצים במעבר חציה.
לגבי פציעה פשוטה או חבלה של ממש:
- הורשע אדם –
(1) על עבירה מן המפורטות בתוספת הראשונה;
(2) על עבירה מן המפורטות בתוספת השניה, שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם או ניזוק רכוש;
(3) על עבירת תעבורה או על עבירה אחרת הנובעת מנהיגת רכב שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם חבלה של ממש,
דינו – בנוסף לכל עונש אחר – פסילה מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משלושה חדשים. אולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפרט בפסק הדין, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.
הצעד הנכון הוא לצלצל למשרד עו"ד אלי אנושי – שופט תעבורה בדימוס, על מנת להתייעץ בנושא כיצד למזער את הנזק בעקבות קבלת כתב אישום בגרימת תאונת דרכים.
צלצל עכשיו – 050-5738228
האם כל תאונת דרכים מובילה לכתב אישום פלילי?
התשובה הקצרה היא – לא. כתב אישום בגרימת תאונת דרכים יוגש, על פי רוב, כלפי נהגים שנאשמים בתאונות שגרמו נזק גופני בחומרה משתנה וכן מעורבים בתאונות דרכים קטלניות.
תאונות דרכים שנסתיימו בנזק לרכוש אינן חושפות להליכים פליליים, אלא להגשת תביעה נזיקית נגד הנהג או חברת הביטוח. רק אם מדובר במקרה שבו הנהג מסרב להזדהות, אם זהו רכב משטרתי או צבאי או לחילופין נהג שביצע רשלנות קיצונית, סביר שיוגש נגדו כתב אישום בגרימת תאונת דרכים.
כך או כך, מומלץ בחום להתייעץ בהקדם האפשרי עם משרדנו, לרבות בדיקת הצורך בהזמנת בוחן תאונות פרטי למקום התאונה מיד לאחר התרחשותה, לצורך איסוף ראיות הגנה.
מהם השלבים בהליך הפלילי בגין גרימת תאונת דרכים?
חקירת משטרה
כל תאונה שכוללת נפגעים תביא לפתיחה בחקירה, הכוללת מעורבות של בוחן משטרתי בשטח ואיסוף מידע על התרחשות התאונה, גיבוש תיק חקירה שמורכב מחקירת הנהג בתחנה ולעתים גם עדים לתאונה וכן איסוף פרטים נוספים אודות השלכות התאונה, נסיבות התרחשותה ונזקיה.
שימוע לפני הגשת כתב אישום
תאונות דרכים שגרמה לחבלה, בין אם קלה ובין אם משמעותית, תוביל לזימון לקצין משטרה עד 3 ימים מהתאונה עצמה, במסגרתו יחליט הקצין (בכפוף לנימוקים אפשריים מצד הנהג) האם להטיל פסילה מנהלית על הנהג ל-60 ימים לאלתר. בתאונות קטלניות, חלה חובת פסילה אוטומטית (ללא קשר לנימוקים אישיים) ל-90 ימים.
הגשת כתב אישום
כתב אישום בגרימת תאונת דרכים יוגש לנהג/ת בתוך מספר שבועות (בדרך כלל) מסיום החקירה. זהו השלב שבו ניתן להעריך את הענישה הצפויה, לצלם את תיק המשטרה ולהתחיל לבנות את קו ההגנה המתאים.
ניהול ההליך המשפטי
הדיונים המשפטיים יתנהלו בהתאם לנסיבות התיק והסיכויים האפשריים, כאשר בתוכם מספר שלבים עיקריים כמו דיוני הקראה ושלב ההוכחות.
במקרים המתאימים יוכל עורך הדין לפנות לתביעה המשטרתית לצורך גיבוש הסדר טיעון ובכך לסיים את ההליך המשפטי בהסכמה לעניין העונש. אם לא נחתם הסדר, המשפט יימשך עד להכרעה שיפוטית שתכלול הרשעה (ודיונים לעניין העונש עצמו) ובמקרים נדירים וחריגים זיכוי מתאונת דרכים.
מה העונשים הצפויים למורשע בגרימת תאונת דרכים?
עונשי מאסר
מרכיב המאסר בפועל שמור בעיקר להרשעות בעבירות גרימת מוות ברשלנות או הריגה בהתאם לנסיבות (למשל נהיגה תחת השפעת סמים שגרמה לתאונה קטלנית), אם כי גם עבירות תעבורה חמורות כמו נהיגה בשכרות בפעם השנייה והשלישית עשויות להסתיים במאסר ממושך.
קנסות ופיצוי לנפגעים
הקנסות בדיני תעבורה מגיעים לאלפי שקלים, כאשר בצידם חשיפתו של הנהג גם לתביעות אזרחיות מצד הנפגעים, בהן עשויים להיפסק פיצויים לתשלום מצידו.
פסילת רישיון נהיגה
עונשי הפסילה תלויים לרוב במידת הנזק וינועו החל מ-3 חודשים ועד שנים.
בנוסף, עבירות תעבורה חמורות שבגינן הוגש כתב אישום בגרימת תאונת דרכים כמו נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים עשויות לגרור פסילה עד תום ההליכים – כלומר פסילת רישיון רציפה מרגע הפסילה המנהלית ועד לתום המשפט כולו.
רישום תעבורתי
העבירה תתועד בגיליון התעבורתי של הנהג, מה שיביא לצמצום אפשרויות ההגנה בעבירות תעבורה אחרות שיבוצעו בעתיד.
איך כדאי להתמודד עם כתב אישום בגרימת תאונה?
ייעוץ עם עורך דין מומחה
כתב אישום בגרימת תאונת דרכים הוא עניין מורכב ביותר! בתוכו נכללים סדרי עבודה "טכניים" כמו חקירת תאונת הדרכים מצד בוחנים משטרתיים, שרטוטים, צילומים וגביית עדויות, היקפי פגיעה וסוגי חבלה שונים (שברים, קרעים, ניתוחים, צורך בשיקום ועוד) והתמודדות מול כל אלו במישור הפלילי, לו השלכות משמעותיות.
עורך דין תעבורה מומחה מהווה את הכתובת המקצועית היחידה שניצבת לצד הנאשמים, סוקר את גרסתם, בודק לעומק את חומרי החקירה המשטרתיים ומגבש אסטרטגיה משפטית יעילה.
על פי החוק, כל אדם זכאי לפנות לקבלת ייעוץ ראשוני לבחירתו – בין אם קיבל כתב אישום בגרימת תאונת דרכים ובין אם זה עתה חווה תאונה שיתכן שהאחריות ממנה תוטל עליו.
שיתוף פעולה עם רשויות החוק
ניסיונות התחמקות משיח עם המשטרה, סירוב להזדהות מול מעורבים ועדים ואף הימלטות מזירת התאונה (עבירת פגע וברח) עלולים להביא להטלת עונש כבד וחמור במיוחד. עורך דין יוכל לכוון את הנהג/ת כיצד לפעול בזירת התאונה, בחקירה בתחנה ובשימוע אצל קצין המשטרה וזאת במטרה להימנע משגיאות קריטיות שיש להן השלכות קשות ביותר.
גם בהתמודדות שעדיין לא כוללת ייעוץ משפטי, המלצתנו המקצועית היא לשתף פעולה באופן מלא וזאת מבלי למסור מידע מפליל שעשוי לבוא כנגדכם בהמשך (למשל – להודות שלא הייתם מרוכזים ברגע התאונה, שלא ראיתם את התמרור וכו').
בחינת חומר הראיות וגיבוש קו הגנה
לאחר הגשת כתב אישום בגרימת תאונת דרכים, ניתן לגשת לתחנת המשטרה ולצלם את התיק המלא ובו כל חומר הראיות. פרטים אלה יסייעו ליצירת קו ההגנה האידיאלי ולהתמודדות מיטבית בבית המשפט.
בשורה התחתונה:
תאונת דרכים היא אירוע נוקב, קשה ומטלטל, שכל אישום בו יגרור השלכות פליליות מורכבות. ככל שקיבלתם כתב אישום בגרימת תאונת דרכים או לחילופין זומנתם לחקירה ולשימוע במשטרה, זה הזמן לפנות אלינו להתייעצות, להבין את שצפוי לכם ולגבש את דרכי ההתמודדות האופטימליים.
שאלות ותשובות
זומנתי לחקירה במשטרה בעקבות תאונה. מה לעשות?
השעות שקודמות לחקירה יקרות וחשובות, שכן הן מאפשרות להתייעץ משפטית עם עורך דין ולדעת כיצד להשיב לשאלות החקירה באופן מיטבי.
מהו העונש על גרימת תאונת דרכים?
מדרג הענישה מבוסס על חומרת הנזק: ככל שנגרמו חבלות קשות יותר, מתאונה שבה מיוחסת לנהג/ת קלות דעת או רשלנות, העונש יהיה חמור יותר ויכלול פסילת רישיון ארוכה ואף מאסר בפועל.
האם ניתן יהיה לערער על פסק דין של משפט תעבורה?
כן. ניתן לעשות זאת בתוך 45 ימים ממתן פסק הדין, באמצעות הגשת ערעור לבית המשפט המחוזי. מומלץ לעשות זאת באמצעות עורך דין בלבד, שכן יהיה צורך להצביע על ליקויים בהחלטה המשפטית ולהעריך נכון את הסיכויים לשנותה.