אחת השאלות הנפוצות ביותר שאני נתקל בהם היא מה דין רישיון נהיגה זר בישראל וכיצד ניתן לקבל רישיון ישראלי על סמך רישיון נהיגה זר בישראל.
בארץ של עולים רבים, תושבים זרים ואף תושבים חוזרים השאלה הנה בעלת חשיבות רבה, לשם קבלת רישיון תקף והניידות לצורכי פרנסה ומשפחה.
במהלך זה נדון בדרך להמרת רישיון נהיגה זר לרישיון נהיגה ישראל ומתי ניתן לנהוג עם רישיון נהיגה זר בתוקף בכבישי ישראל.
חשוב לזכור שבמקרה שייעצר נהג לאור שימוש שברשותו רישיון נהיגה זר בישראל כאשר הוא לא על פי חוק, המשטרה יכולה לזמן אותו לדין בבית המשפט לתעבורה, אף באשמת נהיגה ללא רישיון נהיגה כלל – נהג בלתי מורשה, תקוותי שמאמר זה יסייע למנוע מקרים כגון אלו ולהסביר מה ניתן לעשות.
המרת רישיון נהיגה זר לרישיון נהיגה ישראלי (הליך)
בגדול, שכן תמיד יש אותיות קטנות וחריגים, על פי תקנות התעבורה, משרד הרישוי מאפשר להמיר רישיון נהיגה זר בישראל לרישיון ישראלי לעולים חדשים, תושבים חוזרים, תיירים או תושבים ארעיים, בהתאם לעמידתם בתנאים הבסיסים הבאים:
- לעולה חדש, ההמרה מתבצעת במהלך 5 שנות השהייה הראשונות בארץ.
- למבקש יש ותק של לפחות 5 שנים ברישיון הנהיגה הזר לפני הכניסה לארץ.
- לתושב חוזר יומר רק רישיון זר קבוע שהוצא לפחות 6 חודשים לפני הכניסה לארץ.
- אין 4, אבל מניסיון מעשי של כותב שורות אלו, עורך דין תעבורה אלי אנושי, שופט תעבורה בדימוס, ישנם באופן לא רשמי, חריגים אשר נתונים לשיקול דעת משרד הרישוי.
מתי רצוי להגיש את הבקשה להמרת רישיון:
- לעולה חדש, מומלץ להגיש את הבקשה ולהתחיל את התהליך לכל הפחות 60 ימים לפני שמסתיימת שנת שהייה בישראל ולא יאוחר מ-5 שנים מתאריך קבלת המעמד, המופיע בתעודת העולה.
- לתושב ארעי, יש לבקש המרה תוך שנה מיום הכניסה לארץ ובכפוף לביצוע מבחן נהיגה מעשי.
- לאזרח ישראלי חוזר, המרת הרישיון מתבצעת תוך שנה, בכפוף לכך שהמבקש שהה בחו"ל לפחות שישה חודשים ולרישיון הנהיגה שלו תוקף של מינימום 6 חודשים.
- תכלס, עדיף כמה שיותר מוקדם.
שלבי ההליך להמרת רישיון בישראל:
- יש צורך לגשת אישית לסניף משרד הרישוי, לא לשכוח להזמין תור מראש.
- יש להגיע עם המסמכים המעידים על המעמד של המבקש.
- יש לשלם אגרה עבוד ההליך, יש פטורים, למשל לדיפלומטים, רצוי לברר מראש באתר.
- יש אפשרות שהמבקש יידרש לבדיקות רפואיות, כגון בדיקות ראיה.
- יש אפשרות שהמבקש יידרש לעבור מבחן נהיגה מעשי – טסט. למעשה אם אין ותק של 5 שנים לפני קבלת המעמד, אך קיים ותק של שנתיים לפחות, יש לבצע את המרת הרישיון בכפוף למעבר מבחן נהיגה מעשי. ניתן לבצע שני מבחנים מעשיים, אם לא עוברים את המבחן המעשי בשתי הפעמים, יש לבצע מבחן עיוני ומבחן מעשי.
המסמכים הנדרשים לרישיון ישראלי
- תעודת זהות או דרכון מקורי.
- לתושב חוזר, תעודת תושב חוזר, מקורית.
- לעולה מחדש, תעודת עולה חתומה, מקורית.
- לתייר, תושב ארעי, אישור כניסה מקורי, ויזה מקורית.
- לדיפלומט, תעודת דיפלומט בתוקף ומקורית.
- רישיון נהיגה לאומי בתוקף, בעל ותק של 5 שנים לפחות – הדגש על רישיון נהיגה לאומי !
- בעלי ותק נהיגה של 5 שנים לפחות המבקשים פטור ממבחנים שונים, יש לצרף אישור מגורם מוסמך ממדינת המוצא המציין את תאריך הוצאת רישיון הנהיגה הקבוע.
- יתכן גם טופס כניסות ויציאות ממשרד הפנים.
- חשוב לזכור, אם רישיון הנהיגה הזר בישראל אינו בשפה האנגלית, יש לצרף לתרגום נוטריוני.
דרך הגשת הבקשה:
- יש להיכנס לאתר משרד הרישוי, לדף להמרת רישיון נהיגה –שימו לב לתנאים והדרישות העדכניים על פי משרד הרישוי המופיעים שם.
- יש למלא טופס דיגיטלי להוצאת רישיון נהיגה.
- על המבקש לגשת לאחת מתחנות הצילום עם תעודה מזהה (תעודת זהות או דרכון), להצטלם ולעבור בדיקות ראייה.
- לאחר קבלת אישור, יש לזמן תור מראש למשרד הרישוי ולהגיע באופן אישי ולצרף את המסמכים הנדרשים, כאמור מעל.
טיפ: בסניפי הרישוי הבאים לא ניתן לקבוע תור להמרת רישיון נהיגה, לפחות לא בשלב זה: בית שאן, צפת, יוקנעם, קריית ארבע, אריאל, אופקים, דלית אל כרמל, ורהט – ולכל הפחות מוטב לבדוק מראש אם מתעקשים להגיע אליהם.
תשלום אגרה:
את האגרה ניתן לשלם במגוון דרכים:
- באופן מקוון בשירות התשלומים הממשלתי.
- בעמדות הרישיומט – שירות עצמי.
- בסניפי דואר ישראל.
- באתר האישי ממשלתי.
- באמצעות המוקד הטלפוני 5678* .
לסיכום, נאחל בהצלחה למבקשי ההמרה.
נהיגה עם רישיון נהיגה זר בתוקף :
לא תתפלאו לשמוע, אך מדינת ישראל מאפשרת שימוש זמני רישיון נהיגה זר בישראל בתוקף בכבישים, התנאים לא כל כך פשוטים להבנה אבל בגדול זה הולך כך:
- הכלל היסודי הוא שתושבי המדינה חייבים ברישיון ישראלי בתוקף כדי שיהיו יכולים לנהוג בארץ, לא תמיד רישיון נהיגה זר בישראל יכול לעזור.
- אבל, מי שאינו גר בארץ ויש ברשותו רישיון נהיגה זר בישראל, רשאי לנהוג עם הרישיון הזר למשך תקופה מסוימת, שלאחריה עליהם להוציא רישיון ישראלי תקף.
לתושבים זרים מורה תקנה 567 (בגדול כן…) :
(א) מי שאינו תושב ישראל ואינו תושב אזור כהגדרתו בתקנה 578 ובידו רישיון נהיגה זר בר תוקף, יראו אותו כבעל רישיון נהיגה בר תוקף בישראל בדרגה המקבילה לדרגת רישיון הנהיגה שלו, אם נתקיימו בו כל אלה:
(1) תנאי הגיל האמורים בתקנות 188 עד 190;
(1א) הוא אינו פסול מלקבל רישיון נהיגה בישראל, ואם יש לו רישיון נהיגה שניתן לפי סעיף 11 לפקודה – הוא אינו פסול מלהחזיק בו;
(2) אם הוא נוהג רכב כאמור –
(א) בתקנות 176 עד 181 – שהותו בישראל, מיום כניסתו האחרונה, אינה עולה על שנה; (אגב, כאן נכנס רישיון B, הערה שלי).
(ב) בתקנות 182 עד 185 – שהותו בישראל, מיום כניסתו האחרונה, אינה עולה על שלושה חודשים.
(ב) לעניין תקנה זו, "כניסתו האחרונה" – כניסתו האחרונה לישראל שברצוף לפניה שהה מחוץ לישראל שלושה חודשים רצופים לפחות.
אם מדובר בתושב ישראל הרי הכללים הם בתקנה 567 (שוב בגדול…) :
תושב ישראל אשר שהה מחוץ לישראל במשך תקופה של שנה רצופה אחת לפחות, בשנתיים שלפני יום כניסתו האחרונה לישראל, ובידו רישיון נהיגה זר בישראל בר-תוקף, יראו אותו כבעל רישיון נהיגה בר-תוקף בישראל, ברכב המתאים לדרגת רישיון הנהיגה הזר שלו, בתנאים האמורים בפסקאות (1) ו-(1א) שבתקנה 567(א), למשך שנה אחת מיום כניסתו האחרונה לישראל; לעניין תקנה זו, "כניסתו האחרונה לישראל" – שלפניה הוא שהה מחוץ לישראל תקופה של 14 ימים רצופים.
פשוט ? ממש לא ותאמינו לי לעיתים גם משרד הרישוי, בתי המשפט והתביעות מתקשים למצוא רגלים וידיים במצב זה, וכאן נכנס לתמונה עורך דין תעבורה על מנת למנוע שלילת רישיון נהיגה ופסילה של מי שנתפס לכאורה נוהג ללא רישיון נהיגה תקף – או כפי שהמשטרה מכנה זאת נהג בלתי מורשה, אם הוא אינו עומד לדרישות החוק.
לסיכום:
אז עם הנכם עומדים בדרישות אך מונעים מכם להמיר רישיון נהיגה זר בישראל, או אם נעצרתם על ידי המשטרה באשמת נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף ויש לכם רישיון נהיגה זר תקף כזה או אחר, מין הראוי לפנות לעורך דין מומחה בתחום שיזהה פגמים אפשריים שבוצעו בהליך המשטרתי ויציג טיעונים חזקים כדי לערער על האישום, שאולי לא עולה בקנה אחד עם כוונת החוק, שכפי שנראה אינו פשוט כלל וכלל.
עורך הדין לתעבורה אלי אנושי, שופט בדימוס, יבחן בפגישת ייעוץ את נסיבות המקרה שלכם, במקרה של רישיון נהיגה זר בישראל וייעץ לכם לגבי סבירות הצלחת הטיעונים בפני בית המשפט או משרד הרישוי, וילווה אתכם עם ייצוג משפטי הולם, לאורך כל ההליך המשפטי לשם שמירה על רישיון נהיגתכם.
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי.